Hogyan írj hatékony prompt-okat a ChatGPT-nek: Tippek és Trükkök

A mesterséges intelligencia fejlődésével egyre többen használják a ChatGPT-t, ezt a fejlett nyelvi modellt, hogy segítséget kérjenek szövegíráshoz, információkereséshez vagy akár csak egy összefoglaló, vagy kivonat készítéséhez. Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki a ChatGPT-ből, fontos megérteni, hogyan írj hatékony prompt-okat, amelyek pontos és releváns válaszokhoz vezetnek. Íme néhány tipp és példa, hogy te is profivá válhass ebben az érdekes és hasznos készségben!

1. Légy pontos és specifikus

A pontos és részletes leírások növelik annak esélyét, hogy a kívánt választ kapd. Ha túl általános vagy homályos a kérdés, a válasz is hasonlóan kevésbé hasznos lehet.

Példa:

Rossz prompt: “Írj valamit Shakespeare-ről.”
Jó prompt: “Írj egy összefoglalót Shakespeare ‘Rómeó és Júlia’ című darabjának cselekményéről, különös tekintettel a főbb fordulópontokra.”

2. Használd a megfelelő kulcsszavakat

A megfelelő kulcsszavak megadása segít a modellnek abban, hogy pontosabban értelmezze a kérésed. Gondoskodj arról, hogy a kulcsszavak relevánsak legyenek a kérdés témájához.

Példa:

Rossz prompt: “Mondd el, hogy működik az a dolog.”
Jó prompt: “Magyarázd el, hogyan működik a fotoszintézis folyamata a növényekben.”

3. Specifikus igények:

Ha bizonyos részletekre vagy információra van szükséged, mint például dátumok, nevek vagy helyszínek, határozottan jelezd ezt a kérésben.

Példa:

Rossz prompt: “Írd le, mi történt a konferencián.”
Jó prompt: “Készíts összefoglalót a mellékelt konferencia beszámolóról, különös figyelmet fordítva az előadók neveire, az általuk bemutatott témákra és a konferencia pontos dátumaira és helyszínére.”

4. Használj célcsoport meghatározást

Tisztázd, kinek szánod az összefoglalót. Ez befolyásolhatja, hogy milyen formális vagy közvetlen legyen a nyelvezet.

Példa:

Rossz prompt: “Írj összefoglalót az éves jelentésről.”
Jó prompt: “Szükségem van egy rövid, közvetlen hangvételű összefoglalóra az éves értékelési jelentésből, amit a cég minden alkalmazottjának elküldenek. Győződj meg róla, hogy a szöveg barátságos és könnyen érthető.”

5. Adj meg kontextust

Ha a kérdésed összetett vagy szakspecifikus, biztosíts elegendő kontextust, hogy a modell pontosabban tudjon válaszolni.

Példa:

Rossz prompt: “Hogyan befolyásolja a gazdaságot az infláció?”
Jó prompt: “Elemzés kérése arról, hogy az infláció miként befolyásolja a fogyasztói vásárlóerőt az Egyesült Államokban 2021-ben.”

6. Használj felszólító módot és aktív nyelvtani szerkezetet

Az aktív nyelvtani szerkezet segíti a modellt abban, hogy egyértelműen megértse a kérdésed lényegét. Ne használj passzív szerkezetet.

Példa:

Rossz prompt: “A boldogság titkai megírandók.”
Jó prompt: “Írj egy listát a boldogság titkairól, amelyek tudományosan is alátámasztottak.”

7. Határozd meg a hosszát

Adhatsz utasításokat az összefoglaló hosszával kapcsolatban is, például kérheted, hogy ne legyen hosszabb egy bekezdésnél.

Példa:

Rossz prompt: “Írd le, mi van a dokumentumban.”
Jó prompt: “Kérlek, olvasd el a csatolt projekttervet, és készíts róla egy nagyon tömör összefoglalót, amely nem hosszabb egy bekezdésnél, és csak a projekt célját és a végrehajtás fő lépéseit tartalmazza.”

8. Formátum

Ha formátumi igényeid vannak (például felsorolásos lista, bekezdések), ezeket is érdemes megemlíteni.

Példa:

Rossz prompt: “Összefoglaló kérése a csatolt jelentésről.”
Jó prompt: “Írj egy összefoglalót a csatolt jelentésről, használva felsorolásos formátumot. Minden fő pont legyen egy-egy lista elem, és külön emeld ki a döntő fontosságú statisztikákat és következtetéseket.”

9. Legyél türelmes és kísérletező

Néha előfordulhat, hogy nem kapod meg rögtön a várt választ. Ebben az esetben próbálkozz a prompt finomításával, vagy tedd fel a kérdést egy másik szemszögből is, esetleg kérdezz vissza az egyes részletekre.

Példa:

Kezdeti prompt: “Hogyan lehet jobban kommunikálni?”
Módosított prompt: “Milyen technikák léteznek a hatékony kommunikáció fejlesztésére munkahelyi környezetben?”

A fenti tippek alkalmazásával jelentősen növelheted a ChatGPT használatának hatékonyságát, és pontosabb, részletesebb válaszokat kaphatsz. Ne felejtsd el, hogy a gyakorlat teszi a mestert, így minél többet kommunikálsz a modelllel, annál jobban megérted, hogyan “gondolkodik” és hogyan adhatod meg neki a legmegfelelőbb utasításokat.

Facebook
LinkedIn
Dátum: 2024. június. 11.
nap
óra
perc
másodperc

A jövő már itt van.

Tartsd a tempót!

A konferencián azt mutatjuk meg, hogy a különböző területeken milyen változásra lehet számítani a következő 2-3 évben. Igen, a következő 2-3 évben, mert ennél messzebb most még a szakma sem lát, legfeljebb sejtéseik vannak. Megvizsgáljuk azt is, hogy az AI mennyire változtatja meg az embert, a munkát és foglalkozunk az emberi lélekre való hatásával is. Ez az esemény a mesterséges intelligencia legújabb trendjeinek és innovációinak a központja, ahol a technológia, az üzleti és az akadémiai világ találkozik.
Scroll to Top