Ezek lesznek a legértékesebb készségek az AI-korszakban

Ember legyen a talpán, aki tudja, mit érdemes most tanulni, amikor minden olyan bizonytalan az AI munkahelyeken való megjelenése miatt. Nem látjuk a jövőt, egy dologban azonban biztosak lehetünk: néhány soft skill szerepe jelentősen felértékelődik majd a jövőben. Mutatjuk, melyek ezek!
Felesleges ellenállni a változásnak. Ha elfogadjuk, ha nem, az AI alapjaiban fogja megváltoztatni azt, ahogyan most dolgozunk. A mesterséges intelligencia már jelen pillanatban is olyan dolgokra képes, amit a legmerészebb álmainkban sem gondoltunk volna.

Méltán kiérdemelné a hónap legjobb dolgozója címet, hisz megállás nélkül tud dolgozni, és szinte bármilyen szellemi munkát gyorsabban és precízebben tud végrehajtani, mint az emberek.
Adódhat a kérdés: mégis hogyan rúghat labdába az ember a sohasem fáradt mesterséges intelligencia mellett? Lesz-e értéke az emberi munkának a jövőben?
Ezen a ponton nehéz jóslatokba bocsátkozni, de abban biztosak lehetünk, hogy az AI korszakban felértékelődnek majd azok a készségek, amiket a technológia nem tudhat magáénak.

Lássuk, melyek ezek!

Kritikus gondolkodás

Az AI vezérelte világban azok a munkavállalók bírnak majd felbecsülhetetlen értékkel, akik képesek objektíven értékelni az információkat, és be tudják azonosítani az esetleges torzításokat.
A jövőben munkaköri elvárássá válik az, hogy megkérdőjelezzük a velünk szembejövő AI által generált információkat, és többféle szempontból is megvizsgáljuk azokat.
Ennek nagyobb jelentősége van mint gondolnánk. Az AI olyan mint egy személy, aki az egész életét könyvolvasással töltötte, de sohasem hagyta el a szobáját. Vagyis nincsenek benyomásai, tapasztalatai a világról, ennélfogva mindig kritikával kell kezelni a munkáját.

Ez a feladat biztosan az emberi munkaerőre hárul majd.

Kreativitás

Az AI bár kétségkívül nagy mennyiségű adat feldolgozására és elemzésére képes, hiányzik belőle a kreatív szikra. Gondoljunk csak bele!
Az AI modellek tevékenysége arra korlátozódik, hogy meglévő tartalmakat, információkat fűznek össze annak érdekében, hogy valamilyen újnak tűnő dolgot hozzanak létre.
Mivel nincs mögöttük személyiség, és valódi tapasztalat, nem várható tőlük semmilyen forradalmian új ötlet, így a kreativitás még nagyon sokáig az emberek szupereje lesz.

Érzelmi intelligencia

Azok a munkavállalók, akik az átlagnál jobban értik a saját és mások érzelmi reakcióit, illetve szükségleteit, óriási versenyelőnnyel indulnak az AI-korszakban.
Tény és való, hogy az AI sokkal gyorsabban generál megoldási javaslatokat, mint az emberek, de nem képes igazodni a célcsoport hangulatához, és érzelmi szükségletéhez.
Itt mutatkozik meg leginkább az ember értéke. Aki képes mások perspektívájából szemlélni bizonyos helyzeteket, felül tudja majd vizsgálni a mesterséges intelligencia válaszait is.

Etikai érzék

A mesterséges intelligencia csak annyira etikus mint a tartalom, amelyből tanul.
Ha az AI-modellek pontatlan vagy netalán diszkriminatív információkból “táplálkoznak” a tanulási folyamat során, félő, hogy olyan javaslatokkal állnak elő, amelyek társadalmi, jogi vagy etikai szempontból a legkevésbé sem igazságosak.
Itt jön képbe az emberi munkaerő. A jövő munkahelyén sokaknak az lesz a feladata, hogy a szociális, jogi, és gazdasági ismereteikre támaszkodva korrigálják az AI torzításait.

Ám mindez csak a jégjegy csúcsa. Ha kíváncsi vagy, mit tartogat a jövő, látogass el a MI Expo-ra június 11-én!

Facebook
LinkedIn
Dátum: 2024. június. 11.
nap
óra
perc
másodperc

A jövő már itt van.

Tartsd a tempót!

A konferencián azt mutatjuk meg, hogy a különböző területeken milyen változásra lehet számítani a következő 2-3 évben. Igen, a következő 2-3 évben, mert ennél messzebb most még a szakma sem lát, legfeljebb sejtéseik vannak. Megvizsgáljuk azt is, hogy az AI mennyire változtatja meg az embert, a munkát és foglalkozunk az emberi lélekre való hatásával is. Ez az esemény a mesterséges intelligencia legújabb trendjeinek és innovációinak a központja, ahol a technológia, az üzleti és az akadémiai világ találkozik.
Scroll to Top