ChatGPT-4o: Az AI Jövője Most Kezdődik – 9 terület, ahol kiemelkedő teljesítményt nyújt

Hétfő este érkezett meg az OpenAI új, nagy bejelentése a ChatGPT 4o, azaz 4 omni, ami latinul annyit tesz: minden. Ugyanis ez már egy teljesen multimodális GPT verzió, ami videóból, képből, hangból és szövegből natívan, egyszerre dolgozz fel adatokat és úgy beszél hozzád, akár egy ember. Forradalmasít számos területet.

A mesterséges intelligencia legújabb evolúciója

Az OpenAI legújabb fejlesztése, a ChatGPT 4o, egy újabb mérföldkő a mesterséges intelligencia (AI) világában. Az előző verziókhoz képest jelentős javulásokkal és új funkciókkal érkezik, amelyek széleskörű alkalmazási lehetőségeket nyitnak meg számos iparágban. Nézzük meg, milyen újdonságokat hozott a ChatGPT 4o, mi zajlik a háttérben, ami ezt a modellt olyan kiemelkedővé teszi és milyen területeken lehet a legnagyobb hasznát venni. 

Miért különleges a ChatGPT 4o?

Az előző generációkhoz képest a ChatGPT 4.0 több lényeges technikai fejlesztést tartalmaz:

 1. Fejlettebb Nyelvi Modell: Nagyobb paraméterszámmal és komplexebb architektúrával rendelkezik. Az előző verziókhoz képest mélyebb és pontosabb nyelvi megértést biztosít, képes bonyolultabb mondatok és fogalmak értelmezésére és generálására. Ez a fejlesztés elsősorban a mélytanulás (deep learning) algoritmusok finomhangolásának és a nagyobb méretű tanítási adathalmazok használatának köszönhető. Képes a bonyolultabb mondatok és fogalmak értelmezésére és generálására is. Ezáltal még természetesebb és koherensebb beszélgetéseket folytathatunk vele.

 2. Multimodális Képességek: A ChatGPT 4o képes szöveges és vizuális tartalmak feldolgozására és generálására egyaránt. Ezt a képességet a modellbe integrált konvolúciós neurális hálók (CNN) és transzformátor-alapú architektúrák kombinációja teszi lehetővé. A multimodális tanulás révén az AI komplex feladatokat is megoldhat, ahol a szöveges és képi információk integrálása szükséges. Ez különösen hasznos lehet olyan alkalmazásokban, ahol a szöveges és képi információk kombinációjára van szükség.

 3. Jobb Kontextuskezelés: Nagyobb memóriával és fejlettebb kontextuskezelési képességekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a hosszabb és összetettebb beszélgetések folytatását anélkül, hogy a rendszer “elfelejtené” a korábbi részeket. Ezt a fejlesztést az ún. hosszú távú memória (long-term memory) mechanizmusok és az előző kontextusok beágyazásának (context embedding) továbbfejlesztése teszi lehetővé.

 4. Szélesebb Nyelvi Lefedettség: A 4o több nyelvet támogat, és jobban alkalmazkodik a különböző nyelvi és kulturális kontextusokhoz. Ez a bővítés a többnyelvű korpuszok felhasználásával és a finomhangolási technikák alkalmazásával vált lehetővé, amelyek lehetővé teszik az AI számára, hogy pontosabban értelmezze és generálja a különböző nyelveken írt szövegeket. Jobban alkalmazkodik a különböző nyelvi és kulturális kontextusokhoz, így globálisan is hatékonyan használható.

Most nézzünk néhány alkalmazási területet!

Az új funkciók és javítások számos iparágban és alkalmazási területen nyitnak új lehetőségeket. Íme néhány példa arra, hogyan használható a ChatGPT 4o:

 1. Ügyfélszolgálat és Chatbotok: Az AI képes azonnal és hatékonyan válaszolni az ügyfelek kérdéseire, csökkentve ezzel az élő ügyfélszolgálati munkatársak terhelését. A jobb kontextuskezelés és a fejlettebb nyelvi képességek révén a beszélgetések természetesebbek és emberközelibbek lesznek.

 2. Oktatás és E-learning: A ChatGPT 4o-t felhasználva személyre szabott oktatási anyagokat lehet készíteni, amelyek interaktívabbak és érdekesebbek a diákok számára. Az AI segíthet a tananyagok megértésében, és valós időben válaszolhat a diákok kérdéseire: https://www.youtube.com/watch?v=_nSmkyDNulk

 3. Tartalomkészítés és Kreatív Írás: Az írók és tartalomkészítők számára az AI hatalmas segítséget nyújthat ötletek generálásában, szövegek írásában és szerkesztésében. Az új multimodális képességek lehetővé teszik a vizuális tartalmak beillesztését is a szövegekbe, így még gazdagabb anyagok készülhetnek.

 4. Egészségügy: Az orvosok és egészségügyi szakemberek számára az AI gyorsan és pontosan elemezhet nagy mennyiségű adatot, segítve a diagnózisok felállítását és a kezelési tervek kialakítását. A vizuális feldolgozási képességek révén akár orvosi képalkotások elemzésére is képes.

 5. Pénzügy és Elemzés: Az AI segíthet a pénzügyi elemzésekben, előrejelzések készítésében és a piaci trendek nyomon követésében. Az új kontextuskezelési képességek révén az elemzések még pontosabbak és megbízhatóbbak lesznek.

 6. Dokumentumok és Szerződések Elemzése: Képes nagy mennyiségű jogi dokumentum és szerződés gyors és pontos elemzésére. Az AI segíthet azonosítani a kulcsfontosságú kifejezéseket, feltételeket és potenciális jogi problémákat, amelyek egyébként könnyen elkerülhetnék az emberi figyelmet. A természetes nyelvfeldolgozási (NLP) technikák és a mélytanulás algoritmusainak kombinációja révén az AI megbízhatóbb és hatékonyabb elemzést biztosít.

 7. Jogi Dokumentumok Generálása: A ChatGPT 4o segítségével jogi dokumentumok, például keresetlevelek, végrendeletek, és szerződések generálhatók. Az AI biztosítja, hogy a dokumentumok pontosak és a jogi követelményeknek megfelelőek legyenek.

 8. Jogi Tanácsadás: Alapvető jogi tanácsadást nyújthat a hétköznapi jogi kérdésekben. Az ügyfelek gyors és pontos válaszokat kaphatnak a mindennapi jogi problémáikra, például a bérleti szerződésekkel, munkajogi kérdésekkel vagy kis értékű követelésekkel kapcsolatban. Az AI használata csökkentheti a jogi tanácsadás költségeit és elérhetőbbé teheti azt a szélesebb közönség számára.

 9. Tolmácsolás és Valós Idejű Fordítás: Tolmácsolás és Valós Idejű Fordítás:Utolsónak hagytuk az egyik legnagyobb durranást: chatGPT 4o forradalmasítja a tolmácsolást és a valós idejű fordítást. Több mint 50 nyelven képes valós idejű fordításra, így kiválóan alkalmas nemzetközi konferenciákon, üzleti találkozókon és utazások során. Az AI azonnali és pontos fordítást biztosít, lehetővé téve a zökkenőmentes kommunikációt különböző nyelvű beszélgetőpartnerek között.

 

Magam is kipróbáltam orvosi lelet, PET-CT eredményének az összefoglalására és átírására orvosi nyelvről érthető megfogalmazásra és leesett az állam. Várakozás nélkül, tű pontosan elvégezte a feladatot és pontokba szedte a lényeget, mindezt átlag embernek is érthető módon.

Talán az utolsó az ami a legnagyobb csodálkozást váltotta ki a bemutatón, ugyanis ez teljesen új dimenziókat nyit meg a fordítás és az egymás megértésének területén. Bár még csak 50 nyelven tud, de már ezzel is lefedték a Föld lakosságának 80%-át, ami hihetetlen teljesítmény. Valószínűleg hatalmas változásokat fog ez még hozni.

Összefoglalva

A ChatGPT 4o új dimenziókat nyit a mesterséges intelligencia alkalmazásában. Az új funkciók és fejlesztések révén számos iparágban hozhat áttörést, és még hatékonyabbá teheti a mindennapi feladatokat. Az AI fejlődése továbbra is izgalmas lehetőségeket rejt magában, és a ChatGPT 4o ennek a jövőnek az egyik legígéretesebb előfutára.

Facebook
LinkedIn
Dátum: 2024. június. 11.
nap
óra
perc
másodperc

A jövő már itt van.

Tartsd a tempót!

A konferencián azt mutatjuk meg, hogy a különböző területeken milyen változásra lehet számítani a következő 2-3 évben. Igen, a következő 2-3 évben, mert ennél messzebb most még a szakma sem lát, legfeljebb sejtéseik vannak. Megvizsgáljuk azt is, hogy az AI mennyire változtatja meg az embert, a munkát és foglalkozunk az emberi lélekre való hatásával is. Ez az esemény a mesterséges intelligencia legújabb trendjeinek és innovációinak a központja, ahol a technológia, az üzleti és az akadémiai világ találkozik.
Scroll to Top